Vreli julski talas
Objavljeno July 17, 2023
vreli julski talas

Vreli julski talas

Mnogi su kukali juna meseca kako nam se izgubilo leto i da ga neće biti. Razumljivo je bilo, kiša je padala skoro svakoga dana. Ali, ako ste dobro pratili moje reči što kroz medije, što po objavama, da priroda uvek sama napravi balans. Ako imamo duži vremenski period sa padavinama i svežijim vremenom, uvek posle toga dođe opozit, tj. period sa suvim i iznadprosečno toplim vremenom. Takva je klima na našem području, gotovo nikada nije u proseku.

animacija

Odakle vreli vazduh kod nas?

Preokret što se tiče tipa vremena kod nas, dogodio se početkom meseca. Ciklonsku aktivnost, koja je trajala gotovo dva meseca, zamenilo je anticiklonalno vreme. Kada imamo visok pritisak iznad Britanije i zapadnih delova Evrope kod nas je gotovo uvek na snazi svežije vreme sa čestim padavinama (pod uticajem smo ciklona). Početkom meseca se situacija okrenula, pa je nad zapadnim delovima Evrope dominantan ciklon, dok je god nas anticiklon uz sunčano i uglavnom suvo vreme. Pošto se vazdušna masa u ciklonu kreće u smeru kazaljke na satu. Jaki jugozapadni vetrovi podigli su veoma topao vazduh sa severa Afrike pravo na Mediteran, pa samim tim i jednim delom na nas. Naše područje nije u epicentru vrelog vazduha već se nalazimo na granici između dve vazdušne mase, sveže severnije i vrele malo južnije. Prirodna granice dveju vazdušnih masa je na liniji Alpa i Karpata.

Maksimalne temperature

S vremena na vreme, pod pritiskom vazdušnih masa, (tople I hladne) granica se pomera ka jugu I severu. Kada svežiji vazduh procuri između Alpa I Karpata prema nama, stvaraju se idealni uslovi da u kontaktu dve vazdušne mase dođe do eksplozivne reakcije atmosfere. Pa tako prethodnih dana od Slovenije, preko Hrvatske, Mađarske, severa naše zemlje I Rumunije imamo pojavu ekstremnih grmljavinskih oluja sa pojavom dugoživećih superćelijskih oblaka. Opet će neko reći: ,,Kako to nikada nije bilo kod nas?”. Dešava se svake godine, što je sasvim normalno za naše klimatsjke uslove.

Gotovo do kraja meseca nas očekuje slična vremenska matrica. Imaćemo dva tri veoma topla dana sa temperaturama oko I iznad 35 stepeni, koje će na kratko narušavati prodori frontova sa severa, uz mogućnost lokalno opasnih vremenskih prilika sa grmljavinom, gradom I jakim vetrom. Na severu će se prodori svežijeg vazduha više osećati, dok će ka jugu biti dosta blaži, pa će upravo na jugu bitu uslova da u pojedinim danima maksimalna temperature bude I do 40 stepeni. Epicentar vrelog vazduha je malo južnije od nas u Makedoniji I Grčkoj, gde će se temperature danima kretati u interval od 40 do 45 stepeni.

vremenska prognoza