Odakle ovolika kiša?
Objavljeno June 13, 2023

Sigurno se svi pitate, odakle ovolika kiša?

Pa za sve postoji objašnjenje, pa i za ovu kišu. Prvo moram da napomenem da jun ne mora da znači i lepo vreme, često se desi da vreme bude baša ovakvo kavo je i to sa puno padavina. Što uopšte nije retka pojava. Maj i jun su meseci u godina kada na našem području izruči najveća količina padavina u toku godine. Sa porastom temperature, povećava se i šansa za pljuskovite padavine koje donose za kratak vremenski period veliku količinu padavina.

Sada ćete pročitati jedan lepo objavljeni tekst mog kolege, pravog meteorologa Miloša Vujovića sa portala SerbianMeteo.

Već skoro mesec dana je Evropa pod uticajem tzv. “bloking” režima, koji dođe neka kontra standardnom “zonalnom” režimu.

U zonalnom režimu mlazna struja je ta koja diriguje premeštanje sistema. Obično je ona vezana za polje niskog pritiska nad severom Evrope i mlazna struja nad ostalim delovima Evrope talasa, tako da u tom slučaju imamo česte frontove, odnosno u ovo doba godine periode lepog vremena preknute jednodnevnim nestabilnostima i zahlađenjima (jun i jul prošle godine su bili tipični takvi meseci recimo).

Kod bloking režima usled grebena anticiklona dolazi do prekida mlazne struje, tako da imamo često stacionarne ili sporopokretne sisteme. U zavisnosti od položaja “omega blokinga”, mi imamo ili danima stabilno i lepo vreme (osa grebena preko nas) ili danima kišovito i nestabilno vreme (osa grebena zapadnije). E upravo ovaj drugi slučaj je obeležio prethodnih mesec dana. Mislim da ništa ne opisuje bolje tu bloking situaciju od ove karte srednjeg vetra na 500mb u prethodnih mesec dana.

Već dugo smo u režimu bez strujanja i bez gotovo ikakvih vetrova, kako u nižim, tako i u višim slojevima atmosfere. To je još prouzrokovalo da već jako duži period stacionira i vlažna vazdušna masa nad našim područjem. A u ovo doba godine sa najvećom insolacijom, gotovo svaka vlažna vazdušna masa (prizemne tačke rose od 15°C pa naviše) je po defaultu nestabilna, nezavisno od vertikalnog profila. Dovoljno je samo malo sunca ili konvergencije mezorazmera da se pokrene eksplozivna konvekcija na sve strane. I onda ta vlaga bukvalno kruži (kao ono u školi što smo učili onaj ciklus isparavanje-kondenzacija-padavine).

Kad se tu još uključi i plitki visinski ciklon (kao u prethodnih par dana) tek tada dođe do pravog haosa zbog tih kvazistacionarnih zona konvergencije zbog orografije.

I ovoga puta se tako namestilo da južna i istočna polovina Evrope ima nestabilno, prohladno i kišovito vreme, dok je sever i zapad imao stabilno i nadprosečno toplo vreme. Evo karte odstupanja količine padavina u prethodnih mesec dana u Evropi:

Količina padavina od 11-13. juna 2023.

Da vidimo sada kako se sve to odrazilo na naše područje, tj naš deo Pomoravlja.

Kao što je pomenuto gore u tekstu. Već mesec dana imamo gotovo preslikane vremenske prilike. Svakog dana u mojoj prognozi stoji sličica koja označava lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine. Bilo je mesta gde padavina gotovo da i nije bilo, ali je bilo i onih drugih koje kiša nije mašila. Zbog slabe pokretljiovosti oblaka i pljuskovi su lokalno bili veoma obilni. Ponavila se slična situacija kao 2014.

U noći nedelja na ponedeljak sa jugoistoka je pristigla konvektivna oblačnost koja je dodatno ojačala iznad južnih delova opštine. S obzirom, na slabu pokretljivost oblaka u smeru jugoistok-severozapad, jake padavine su zahvatile Drenovac, Krežbinac i premeštale se dalje ka selima podno Juhora. U Drenovcu je za kratko vreme palo preko 50 mm kiše. U noći ka ponedeljku i ponedeljak tokom dana plitak visinski ciklon sa centrom iznad kopaoničkog kraja, sporo se premeštao na istok donoseći konastantno jake padavine na područje Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Svilajnca, Despotovca, Rekovca, Kruševca i Soko Banje… Usled čega je došlo do izlivanja reka i bujičnih potoka. Padavine su bile enormno velike, sa ukupnim količinama za 24h od preko 100 mm, (mesečni prosek za jun je oko 80 mm).

Na priloženim dijagramima možete videti ukupne količine padavina na stanicama za period 11-13. juna, kao i ukupne količine padavina na istim stanicama od početka meseca.

Ukupne količine padavina na stanicama od početka juna