Advekcija i konvekcija
Objavljeno April 19, 2023

Advekcija se odnosi na horizontalni transport vazdušnih masa. Ova pojava se javlja kada se vazdušne mase kreću sa jednog područja na drugo. To može biti uzrokovano različitim faktorima, kao što su razlika u temperaturi između dve oblasti, razlika u pritisku vazduha između dve oblasti ili dejstvo vetra.

Kada topla vazdušna masa dolazi na područje koje je prethodno zauzimala hladna vazdušna masa, to se naziva topla advekcija. Ovo obično dovodi do porasta temperature i povećanja vlažnosti vazduha. Obrnuto, kada hladna vazdušna masa dolazi na područje koje je prethodno zauzimala topla vazdušna masa, to se naziva hladna advekcija. Ovo obično dovodi do pada temperature i smanjenja vlažnosti vazduha.

Advekcija može takođe dovesti do promena u vremenskim uslovima. Na primer, topla advekcija iznad hladnog mora može dovesti do formiranja magle, dok hladna advekcija iznad tople vode može dovesti do formiranja oblaka i padavina.

Konvekcija se odnosi na vertikalni transport vazdušnih masa i često se javlja usled zagrevanja vazduha sa donje strane. Kada se vazduh zagreva, postaje lakši i počinje da se podiže. Ovaj proces se naziva konvektivna cirkulacija.

Konvekcija je čest proces koji se javlja u atmosferi i može dovesti do formiranja oblaka, grmljavinskih oluja i drugih vremenskih pojava. Tokom dana, Sunčeva energija zagreva površinu Zemlje, što dovodi do zagrevanja donjih slojeva atmosfere. Topao vazduh se podiže u gornje slojeve atmosfere, stvarajući konvektivne ćelije.

Kada se topao vazduh podiže, on se hladi i kondenzuje, što dovodi do formiranja oblaka. Ako je atmosferska stabilnost niska, ovo može dovesti do formiranja grmljavinskih oluja i drugih snažnih vremenskih pojava.

Konvekcija se takođe javlja i u drugim delovima prirode, kao što su okeani i jezera. Kada se gornji sloj okeana zagreva, to može dovesti do konvektivnih kretanja u dubljim slojevima, što dovodi do promene temperature i hemijskog sastava vode.