Vreli talas na kraju marta 2024.
Objavljeno March 29, 2024
Vreli talas na kraju marta 2024

Nezapamćeni vreli talas juri ka Srbiji???

Ako se pitate, namerno sam stavio ovakav podnaslov. Već je medijski počelo da se pumpa  kako nam sledi ,,nezapamćeni vreli talas u martu”, a o predstojećem letu bolje da ne pišem. Po nekima smo ga već ugasili.

Da će biti veoma toplo na kraju ovog marta, biće svakako. Nešto neviđeno kod nas do sada? Nisam baš siguran. Pošto smo mi u Srbiji poznati po kratkom pamćenju tu sam ja da nas vratim malo u prošlost. Da ne bude posle ,,ni naši stari ne pamte”.

Da se vratimo na 30. mart 1952. godine

Da se vratimo prvo nekih 70 godina u prošlost. Tu se kriju važni podaci koji će nam otkriti da ovako toplo u martu nije nešto što se nije dešavalo kod nas. Kraj marta 1952. godine doneo je našem području Balkana veoma topao vazduh sa severa Afrike. Ah ta čuvena Afrika i pustinjska prašina.

Topao vazduh je u jakoj jugozapadnoj struji počeo da pristiže 29. marta, a svoj vrhunac u Srbiji je dostigao 30. marta. Tada je u Leskovcu zabeležena najviša martovska temperatura ikada, kod nas i iznosila je 35.5 stepeni. Slične temperature beležene su na jugu i jugoistoku Srbije, pa je tako u Pirotu bilo 34.5, Nišu 33.5, Kragujevcu 32.0, Beogradu i Novom sadu 30 stepeni.

Na slici ispod teksta možete videti maksimalne temperature u Srbiji tog 30. marta 1952. godine. Biće toplo i sada, ali ne baš kao te godine.

Maksimalne temperature

Da vidimo, šta to nas očekuje narednih dana?

Polje visokog vazdušnog pritiska, koje se premešta sa severa Afrike preko Balkana, dalje ka oblasti Crnog mora, usloviće kod nas sunčano i veoma toplo vreme. Istovremeno polje niskog vazdušnog pritiska, koje dominira zapadnim delovima Evrpe, poguraće u jakoj jugozapadnoj struji veoma topao vazduh sa severa Afrike ka Balkanu i istočnoj Evropi.

Usled jakog jugozapadnog strujanja, već topao vazduh će se prelaskom preko planinskih venaca Dinarida dodatno zagrejati. To će rezultirati visokim temperaturama, kako dnevnim , tako i onim noćnim. Promena vremen, tj. zahlađenje i vraćanje temperature na normalne vrednosti ,očekuje se u ponedeljak krajem dana.

raspored barickih sistema

Vremenska prognoza za naredne dane

U subotu i nedelju se u celoj zemlji očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar. Na planinama i u košavskom području vetar će povremeno imatu umerene do jake udare. Očekuju nas veoma tople noći sa temperaturama koje se ponegde neće spuštati ispod 18 stepeni. Tokom dana maksimalna temperatura od 25 do 29 stepeni.

vremenska prognoza

U ponedeljak se očekuje vrhunac ovog toplog talasa. Tokom većeg dela dana očekuje nas sunčano i vetrovito vreme. Maksimalne temperature će se u većini mesta kretati od 28 do 30 stepeni. Ponegde je moguć i koji stepen više. U severnom delu postoji realna mogućnost da ponegde bude postavljen novi rekord maksimalne temperature za ovo doba godine. Tokom večeri prvo na severu i severozapadu, a tokom noći i u ostalim predelima naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Na liniji fronta, očekuje sa na kratko umeren do jak severozapadni vetar uz pad temperature.

U utorak nas očekuje hladnije vreme za desetak stepeni. Biće promenljivo oblačno, uz mogućnost povremene kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Tokom večeri postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Maksimalne temperature u utorak od 16 do 22 stepena.

Od srede se očekuje stabilizacija vremena sa temperaturama u okviru proseka. Za naredni vikend ponovo su moguće temperature od 25 do 30 stepeni.

vremenska prognoza