Vremenske prilike početkom marta
Objavljeno February 27, 2024
Vremenske prilike početkom marta

Vremenske prilike početkom marta

Ovih dana, pored iznad prosečno toplog vremena za ovo doba godine imamo i svakodnevnu pojavu pojačanog jugoistočnog vetra, poznatijeg kako ,,košava,,. Košava je uvek dobar znak da se iznad našeg područja sučeljavaju dve atmosferske mase sa različitim vazdušnim pritiscima.

Već danima je ciklonska aktivnost u Sredozemlju, pa iz priobalnih delova Jadrana, svakodnevno stižu izveštaji o velikim količinama padavina. Dok je sa druge strane ,,brda,,, tj. Dinarida, uglavnom suvo, vetrovito i toplo vreme. Ovo je školski primer za pojavu košave.

Slika 1

Kao što je već većini poznato, a spomenući i sada. Košava nastaje kao posledica  težnje da se izjednače pritisci između polja niskog vazdušnog pritiska, (ciklona) zapadno i jugozapadno od nas i polja visokog vazdušnog pritiska,(anticiklona) istočnije i severoistočnije od našeg područja, što je prikazano na ilustraciji iznad. Prirodna prepreka između ove dve atmosferske mase jesu Karpati koji se pružaju i preko istočnih delova naše zemlje i dele Vlašku od Panonsko-Velikomoravske nizije.

U ovakvoj raspodeli baričkih sistema kod nas dolazi do zanimljivih meteoroloških pojava. Dok je u Timočkoj i Negotinskoj krajni oblačno, tmurno i hladno, gotovo bez vetra, sa zapadne strane, tj. kod nas je uglavnom suvo i vetrovito sa košavom. Košava je slapovit vetar, duva na mahove i može da ima povremeno jake i olujne  udare. Košava najjače udare dostiže na jugu Banata, gde često ima udare od preko 100 km/h. Dok u našem delu Pomoravlja, (Paraćin i okolina) obično dostiže udare od 50-70 km/h.

Izgledi vremena za naredne dane

Još sutra će biti suvo i relativno toplo vreme sa sunčanim intervalima. Duvaća umerena košava, a maksimalna temperatura će se kretati od 14 stepeni na istoku opštine do 19 u južnim delovima.

U četvrtak, petak i subotu očekuje nas više oblaka, par stepeni niža temperatura uz dalje jačanje košave. Košava će svoj vrhunac dostići u petak u popodnevnim satima, a onda se od subote očekuje njeno postepeno slabljenje. Kratkotrajna kiša moguća je u noći između ćetvrtka i petka. Zbog velike količine pustinjske prašine (peska) koje će nam stići sa severa Afrike, očekuje nas zamućena atmosfera, a kiša će ostavljati karakteristične žute tragove. U nedelju i ponedeljak više sunca uz toplo vreme, dok nas u utorak najverovatnije očekuje kiša.

zahlađenje oko 7-8. marta

Promena postavke baričkih sistema posle 5-6. marta uz moguće jače zahlađenje

Po trenutno raspoloživom materijalu, postoje signali za promenu postavke baričkih sistema. Polje visokog pritiska bi se izmestilo iznad Skandinavije, dok bi se istovremeno polje niskog pritiska pomaklo ka Turskoj i oblasti Crnog Mora. U takvoj situaciji uspostavilo bi se severoistočno strujanje, a samim tim došlo bi i do dotoka hladnog vazduha sa severa i severoistoka. To je upravi falilo cele ove zime, koja je za nama. Što svakako možete videti kao ilustraciju na slici iznad ovog teksta. Slika 2.

Ukoliko dođe do ovakvog razvoja događaja, kako nam sugerišu pojedini modeli za prognozu vremena. Realno je očekivati pojavu snega i mrazeva u nižim predelima, što svakako nije dobro s obzirom da su rane sorte kajsija, ali i drugih kultura već ušle u vegetatacioni ciklus. Svakako preciznije o ovome kada se još to malo datumski približi. Nadajmo se da će se sve to ipak ublažiti. Ako već nije bilo hladno kada je trebalo, ne mora ni sada.