,,Omega bloking”
Objavljeno September 5, 2023
omega bloking

Šta je „BLOKING”?

Kada govorimo o “blokingu” u meteorologiji, obično se misli na polje “visokog pritisaka” koje je stacionira na jednom području, “anticitiklonalni blok”. U ovakvom scenariju, visok pritisak može se zadržati na određenom mestu duže vreme, često rezultirajući suvim, sunčanim i stabilnim vremenskim uslovima na tom području. Ovo stanje može dovesti do produženih perioda toplote ili suše. Istovremeno, drugi regioni van blokiranog područja mogu biti izloženi nepovoljnim vremenskim uslovima, kao što su obilne padavine ili hladno vreme.

Za naše područije je interesantan takozvani ,,omega blok” o kome ću pisati i ,,skandinavski blok”

 

omega bloking

Omega bloking

Šta je „Omega bloking”

Omega bloking je takav raspored baričkih sistema gde u sredini dominira prostrano polje povišenog vazdušnog pritiska ,,anticiklon”, a na njegovim donjim krajevima rotiraju dva polja niskog vazdušnog pritiska ,,cikloni”. Ovakvo stanje rasporeda baričkih sistema gde imamo ciklon-anticiklon-ciklon predstavljen na kartama podseća na Grčko slovo omega “Ω”

Karakteristično je da kod ovakvog stanja atmosfere, na širokom području gde se nalazi polje povišenog vazdušnog pritiska vladaju suvi i topli vremenski uslovi, koji su često dugotrajni. Obično suvo i stabilno vreme potraje sedam do deset dana u nizu, a neretko i znatno duže. Dok na području gde dominira polje niskog pritiska imamo loše vremenske prilike sa čestim i obilnim padavinama koje mogu prouzrokovati opasne vremenske prilike.

 

satelitski snimak

Satelitski snimak

Upravo takav raspored baričkih sistema imamo sada. Dok će iznad većeg dela Evrope, uključujući i naše područje narednih deset do petnaest dana dominirati sunčano i toplo vreme sa maksimalnim temperaturama oko 30 stepeni u isto vreme u delovima Sredozemlja, imaćemo ekstremne vremenske prilike sa olujama i obilnim padavinama.

Baš to se trenutno dešava na području Grčke, gde je u pojedinim mestima u prethodna 24h palo i preko 700 mm kiše po metru kvadratnom. Najviše je pogođen središnji deo Grčke. I naredna dva dana na tom području se očekuju ekstremne količine padavina, gde će lokalno pasti još dodatnih 500 do 700 mm kiše po metru kvadratnom. Smirivanje vremenskih prilika se očekuje od petka, ali će i dalje biti uslova za popodnevnu pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine zbog ciklona koji ostaje zarobljen na Mediteranu, ali će postepeno gubiti na snazi.