Sahara u ponedeljak
Objavljeno March 31, 2024
Sahara u ponedeljak

Sahara u ponedeljak

Danas ste mogli da vidite na delu, kako jaka strujanja sa jugozapada, pored veoma toplog vazduha za ovo doba godine, donose i veliku koncentraciju peska iz Sahare. Sahara u ponedeljak. U ponedeljak će koncentracija peska biti još veća, pa će i pored vedrog vremena, nebo biti žućkasto-belo. Duvaće umeren južni i jugotzapadni vetar, sa temperaturom koja će dostići 30-31 stepene.

Veče i noć ka ponedeljku biće veoma topli sa temperaturama iznad 20 stepeni.

Jedno objašnjenje u vezi neba, da teoretičari zavere ne pale vatru. Jučerašnje plavo nebo i tragovi iz aviona nemaju nikakve veze sa vremenom danas. Juče je strujanje po visini bilo više zapadno sa nešto više vlage u višim slojevima atmosfere. Vlaga u višim slojevima je preduslov da tragovi ostanu duže. Ako je vlažnost niska tragovi brzo nestaju. To je slučaj danas sa okretanjem strujanja direktno iz Sahare. Znači, zapadno od nas nije pustinja, nego južno-jugozapadno. Zato je došlo do promene kako u boji neba, tako i u zamućenosti atmosfere.

vremenska prognoza

Vremenska prognoza za naredne dane

U utorak ujutru očekuje se okretanje vetra na severozapadni smer. Biće nešto promenljive obačnosti, ali ne bi trebalo da bude padavina. Potom nas tokom većeg dela dana očekuje pretežno sunčano i svežije vreme. Maksimalna temperatura oko 22-23 stepena. Posle podne i uveče uz lokalni razvoj oblačnosti biće uslova za tek lokalnu pojavu kiše ili pljuska sa grmljavinom.Sa okretanjem vetra, i pesak i prašina iz Sahare bićeoduvani sa našeg područja.

U sredu uglavnom sunčano i prijatno toplo, sa maksimalnom temperaturom oko 21-22 stepena. Potom nas u četvrtak očekuje prolazno naoblačenje, ali ne bi trebalo da bude padavina uz kratkotrajno pojačanje severozapadnog vetra.

Od petka nam sledi stabilizacija vremena, pa će za vikend i početkom naredne sedmice biti sunčano i svakim danom sve toplije. Maksimalna temperatura u petak oko 24, subotu 26, nedelju 29 stepeni. A one tamo nedelje i preko 30 stepeni.