Na severu ledena kiša, u ostalim predelima padavine popodne
Objavljeno January 14, 2024
na severu ledena kiša

Na severu ledena kiša u ostalim predelima padavine popodne i uveče

U Srbiji nas posle hladnog jutra sa mrezem, tokom prepodneva prvo u severnim, a kasnije tokom popodneva i večeri i u ostalim predelima očekuje naoblačenje sa padavinama. Na severu zemlje na početku padavina očekuje se kiša koja će se mestimično lediti pri tlu i sredinom dana i posle podne će preći u susnežicu i sneg. U ostalim predelima padavine stižu nešto kasnije. Sredinom dana u zapadnim i centralnim predelima, a popodne i uveče i u ostalim. Padavine u početku u obliku kiše, au uveče i u noći ka utorku usled pada temperature očekuje se da kiša pređe u susnežicu i sneg. Do utorka ujutru očekuje se formiranje manjeg snežnog pokrivača. U većini mesta od 3 do 5 cm, u planinskim predlima više, od 5 do 10cm. Vetar u prvom delu dana ueren jugoistočni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura od -6 do 0, lokalno i do -8 stepeni. Maksimalna od 2 na severozapadu do 8 u ostalim predelima, uveče u padu na oko 0 stepeni.

Vremenska prognoza za naredne dane – Nagli porast temperature, pa sneg u petak

U utorak padavine još u toku jutra i prepodneva u predelima južno od Save i Dunava. Na severu razvedravanje uz sunčane intervale. Do sredine dana prestanak padavina i u ostalim predelima uz delimično razvedravanje. Duvaće umeren severozapadni vetar uz postepeno slabljenje tokom dana. Jutarnja temperatura od -3 do 0, maksimalna od 2 do 6 stepeni. Uveče mraz.

U sredu nas posle hladnog jutra sa slabim do umerenim mrazem, tokom dana u većini mesta očekuje pretežno sunčano i toplije vreme. U Timičkoj i Negotinskoj krajini će se zadržati tmurno i oblačno i hladno vreme. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području u drugom delu dana u pojačanju. Jutarnja temperaura od -8 do -2 maksimalna od 4 do 11, na istoku zemlje od 0 do 2 stepena. Uveče stiže naoblačenje.

Noć ka četvrtku osetno toplija, naručito u košavskom području i na zapadu zemlje. Tokom noći ponegde uz kratkotrajnu kišu, dok će se kiša na istoku zemlje mestimično lediti pri tlu. Tokom dana promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U košavskom području vetrovito, naručito na jugu Banata gde će vetar povremeno imati jake udare. Uveče će ponovo biti uslova za prolazne padavine. Jutarnja temperatura od -2 do 10, maksimalna od 12 do 15, na zapadu do 18, a u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 4 stepena.

Petak nam donosi promenu vremena. Pre podne na severu i severozapadu naoblačenje sa kišom koja će usled brzog pada temperature već sredinom dana preći u susnežicu i sneg. Tokom dana hladan front će se širiti dalje ka jugu uslovljavajući sličan sled događaja, kišu , pa sneg usled pada temperature. Do subote ujutru očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 5 do 10 cm. Na planinama i više. Jutro će biti tolije od dana. Ujutru od 2 do 10, tokom dana u padu na oko 0 stepeni u većini krajeva.

Vremensku prognozu za Srbiju objavljivaćiu dva puta nedeljno, kako ne bih gušio primarnu temu, a to je vremenska prognoza za Paraćin.

Vremenska prognoza za Srbiju na ovom portalu pn:meteo zasnovana je na mojoj slobodnoj proceni i višegodišnjem iskustvu na izradu istih. Zvaničnu prognozu izrađuje državna meteorološka služba i nju možete pogledati na sajtu RHMZS-a