Prvi sneg za vikend
Objavljeno November 24, 2023
Prvi sneg za vikend

Prvi sneg za vikend u Paraćinu i okolini

Do objavljivanja ove prognoze na većini mernih stanica u okviru naše mreže palo je od 10 do 15 mm kiše po metru kvadratnom. Tokom večeri očekuje se i dalje kiša uz postepeno jačanje njenog intenziteta. U noći između petka i subote kišovito vreme, pred jutro prvo u brdsko planinskim, a tokom dana i u nižim predelima kiša će preći u susnežicu i vlažan sneg. Snežni pokrivač će se formirati u brdsko planinskim predelima, dok će u nižim mestimično zabeleti. Temperatura u blagoj pozitivi i prenatopljena zemlja neće dozvoliti formiranje konkretnijeg snežnog pokrivača u nižim predelima. Vetar umeren severozapadni u postepenom jačanju. Maksimalna temperatura će biti u jutarnjim satima i kretaće se oko 3 stepena, dok će tokom dana biti u padu na oko 0 stepeni.

U nedelju hladno sa umerenim i jakim severozapadnim vetrom, pa će delovati da je dosta hladnije od stvarne temperature. Biće promenljivo oblačno povremeno sa slabim snegom. Nešto jače padavine se očekuju u kasnim popodnevnim i večernjim satima kada će biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova snega. Temperatura od -2 do +2 stepena. Do prestanka padavina očekuje se da u većini mesta padne oko 40 litara po m2 padavina.

vremenska prognoza

Vremenska prognoza za naredne dane – Promenljivo sa čestim padavinama

U noći između nedelje i ponedeljka očekuje se prestanak vetra, kao i delimično razvedravanje, pa nas očekuje i prvi ozbiljniji mraz. Minimalne temperature od -5 do -2 stepena, u predelima sa snežnim pokrivačem i do -7 stepeni.  Tokom dana promenljivo oblačno, hladno i suvo vreme uz postepeno jačanje košave. Uveče naoblačenje pa će ponegde biti uslova za kratkotrajan sneg ili susnežicu.

U utorak nas očekuje promenljivo oblačno i vetrovito vreme sa povremenom kišom. Posle podne i uveče vetar će ponovo okrenuti na severozapadni, pa će u noći ka sredi kiša ponovo preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima.  U sredu hladno sa povremenim slabim snegom uz mestimično formiranje manjeg snežnog pokrivača. U četvrtak mraz uz suvo vreme tokom dana, a od petka ponovo padavine.

Veoma je teško dati 100% tačnu prognozu za par dana unapred, a kamo li za mesec i više unapred. Dovoljno je malo pomeranje u atmosferi od predviđenog, da sve ode u drugom pravcu. Često nijanse odlučuju gde će biti kiše, a gde snega. Čak i jedan stepen može da napravi ogromnu razliku. Nije isto da li sneg pada na 0.5 i -0.5 stepeni.