Kiša, grmljavina, vetar, sneg
Objavljeno November 16, 2023
kiša, grljavina, vetar, sneg

Vremenska prognoza za Paraćin i okolinu – Kiša, grmljavina, vetar, sneg

Kiša, grmljavina, vetar, sneg. Ovako bi ukratko mogle da se opišu vremenske prilike u narednih 36h. U Paraćinu i okolini u petak se posle suvog jutra u prvom delu dana očekuje promenljivo oblačno i vetrovito vreme sa sunčanim intervalima. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, a maksimalna temperatura će dostići 15 stepeni. U drugom delu dana značajnija promena vremena, pa će najpre biti uslova za kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, a kasnije tokom popodneva, pri prolasku hladnog fronta sa severa i jak do olujni severozapadni vetar, uz osetniji pad temperature. Temperatura će do ponoći u nižim predelima opasti na svega 3-4 stepena iznad nule.

U noći između subote i nedelje usled daljeg pada temperature, kiša će u brdsko planinskim predelima preći u susnežicu i vlažan sneg. To se posebno odnosi na navetrenu stranu Kučaja, tj. našu paraćinsku stranu, gde se očekuju obilnije padavine i formiranje snežnog pokrivača u predelima iznad 500 m.n.v. U predelima iznad 700 m.n.v očekuje se i 20 cm snežnog pokrivača uz jak i olujni vetar.

U subotu tokom dana oblačno i  hladno sa kišom u nižim i susnežicom i snegom u brdsko planinskim predelima. Kratkotrajni sneg i susnežica mogući su i ponegde u nižim predelima sa većom verovatnoćom u selima istočno od Paraćina. Temperatura bez većeg kolebanja od 2 do 5 stepeni.

vremenska prognoza paraćin

Vremenska prognoza za naredne dane

Prestanak padavina se očekuje u noći između subote i nedelje, ali će nas oblačnost barem na neko vreme spasiti od prvog ozbiljnijeg mraza. U nedelju će u prvom delu dana biti uglavnom oblačno, dok će posle podne biti i kraćih sunčanih intervala. Maksimalna temperatura oko 7-8 stepeni.

Ponedeljak će započeti sa jutarnjim mrazem. Minimalna temperatura će se kretati od -4 do +1 stepena. Tokom dana suvo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Potom nas od utorka do četvrtka očekuje oblačno vreme sa povremenom kišom.

Kao što se da primetiti, novembar ne manjka sa padavinama, već ide debelo iznad proseka. Kako sada stvari stoje, do kraja novembra ćemo imati česte prodore sa sevrozapada uz padavine. Postoji tendencija da bi pred kraj meseca moglo da se zabeli skroz do nizija.