Topla prva polovina novembra
Objavljeno October 31, 2023
vremenska prognoza Paraćin

Vremenska prognoza za Paraćin i okolinu

Tokom naredne noći u Paraćinu i okolini biće uslova za kratkotrajnu pojavu kiše ili lokalnih pljuskova. Vetar će okrenuti na umeren severozapadni.

U sredu nas posle svežeg jutra, tokom dana očekuje suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima. Vetar slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 8 do 12, maksimalna oko 18 stepeni. Uveče se očekuje povećanje oblačnosti, pa je u noći između srede i četvftka ponovo moguća slaba kiša.

 

topla prva polovina novembra

Topla prva polovina novembra

Za nama je oktobar koji je sa 15 letnjih dana više liči na letnji nego na drugi jesenji mesec. Prosečna oktobarska temperatura je za 5 stepeni bila viša od višegodišnjeg proseka (11.7 C), dok je količina padavina bila zanemarljivo mala. U gradu je palo samo 3.6 mm, dok je prosek oko 55 mm.

Glavni krivac za ovako topao i suv oktobar jeste polje niskog vazdušnog pritiska na zapadu Evrope, koje se održava već više od mesec dana. Pri ovakvom rasporedu baričkih sistema, naše područje se uvek nađe u prednjem delu ciklona, tj. topao vazduh struji sa juga i jugozapada, odnosno premešta se sa podričja Mediterana i severnog dela Afrike. Ovo po pravilu rezultira obilnim padavinama u priobalnom delu Jadrana, dok sa druge strane u zavetrini Dinarida padavina ima vrlo malo. Vazduh se spušta sa planina ka dolini i dodatno zagreva i isušuje, takozvani ,,efekat fena,,

Slična matrica se nastavlja i u prvoj polovi novembra uz nešto niže temperature (od 15 do 23 stepena), ali će se ciklonska aktivnost malo približiti našem području, što će dovesti do vrlo promenljivog vremena sa čestim talasima kiše kojima će prethoditi olujna i jaka košava. Naravno mrazevi se još ovek ne očekuju.

U četvrtak nas posle oblačnog jutra sa slabom kišom tokom dana očekuje postepeno razvedravanje, ali i jačanje košave. Čim jača košava to je znak da nam već u pet sledi promena vremena. U petak nas tokom većeg dela dana očekuje suvo i toplo, ali veoma vetrovito vreme. Uveče se očekuje kiša, a biće uslova i za pojavu pljuskova. U subotu kiša u prvom delu dana uz nešto svežije vreme, dok bi se popodne razvedrilo. U nedelju ponovo košava i toplo vreme, a uveče su moguće padavine.

 

vremenska prognoza