Paraćinski zemljotresi
Objavljeno June 12, 2023

Šta je zemljotres i kako nastaje?

Zemljotres je prirodna pojava koja se javlja kada se u unutrašnjosti Zemlje dogodi brzo oslobađanje energije. Ova energija se širi u obliku talasa kroz Zemljinu koru i uzrokuje podrhtavanje tla.

Najčešći uzrok zemljotresa je pomeranje tektonskih ploča koje čine površinu Zemlje. Tektonske ploče su ogromni delovi Zemljine kore koji plutaju na tečnom sloju magme ispod njih. Kada se ove ploče pomeraju, dolazi do nakupljanja energije duž zone pucanja ili raseda, koji se naziva žarište. Kada napetost duž raseda postane prevelika, dolazi do brzog oslobađanja energije u vidu zemljotresa. Energija se širi talasima koji se nazivaju seizmički talasi sa epicentarom koji mogu biti na različitim dubinama.

U našoj zemlji je najučestalija pojava zemljotresa u centralnom pojasu zemlje (gde spadamo i mi) ,podkopaoničkom kraju, južno od Vranja prema Makedoniji. I upravo u tom području su mogući i najjači zemljotresi. Na svu sreću zemljotresi od preko 5 stepeni ne dešavaju se tako često kod nas.Najjači zemljotres u poslednjih 100 godina je iznosio 5.9 stepeni po Rihteru i to 1927. godine u Gornjem Milanovcu i iste magnitude 1980. na Kopaoniku.

Paraćinski zemljotresi

Što se tiče našeg kraja, mi imamo tri zone, gde se najčešće javljaju zemljotresi. To su Juhor, potez Krežbinac-Drenovac I planina Baba. Među ove tri tačke najaktivnija je zona oko planine Baba. Pa tako u ovom veku beležimo par jačih potresa iz te zone i to: zemljotres 27.11.2005. od 3.9 stepeni po Rihteru, 21.11.2006. 4.8 stepeni, 20.11.2012. 3.3 stepena po Rihteru. Ovaj današnji od 4.0 po Rihteru, zapadno od Drenovca nije nikakva novost I ne treba dizati paniku bez većeg razloga.