Oblaci srednjih visina – Altokumulusi, Altostratusi…
Objavljeno April 29, 2023

Altocumulus Stratiformis – je podvrsta oblaka Altocumulusa koja se sastoji od sloja tanjih, ravnomernih i horizontalno raspoređenih oblaka. Ime “stratiformis” dolazi od latinske reči koja znači “slojeviti” i opisuje karakterističan izgled ovih oblaka.

Evo nekih dodatnih detalja o oblaku Altocumulus Stratiformis:

    • Oblaci Altocumulus Stratiformis su tanji, ravnomerno i horizontalno raspoređeni oblaci koji izgledaju kao sloj i često prekrivaju celo nebo.
    • Oni se formiraju kada se vlažan zrak uzdiže i kondenzuje u kapljice u srednjim slojevima atmosfere.
    • Altocumulus Stratiformis oblaci često su vidljivi pre dolaska frontova ili pre promene vremenskih uslova.
    • Oni mogu imati različite boje, zavisno o uglu Sunčeve svetlosti, ali su obično beli ili sivi.
    • Oblaci Altocumulus Stratiformis mogu se pojaviti sami ili u kombinaciji s drugim vrstama oblaka, poput Cirrus ili Cumulus oblaka.
    • Mogu uzrokovati difuzno osvetljenje ili smanjenje intenziteta Sunčeve svjetlosti, ali obično ne uzrokuju padavine.

Mogu se pojaviti u bilo koje doba dana, ali su najčešće vidljivi ujutro ili kasno popodne

Altocumulus Stratiformis

Altocumulus Lenticularis – je vrsta oblaka srednje visine koji ima oblik kape ili NLO-a. Ovaj oblak se obično formira u područjima snažnog vetra i turbulentnih atmosferskih strujanja, poput planinskih područja.

Evo nekih dodatnih detalja o oblaku Altocumulus Lenticularis:

    • Oblaci Altocumulus Lenticularis se obično pojavljuju u slojevima naslagani jedan na drugi na određenom mestu iznad planina, obično iznad vrhova planina.
    • Oni su poznati po svom karakterističnom obliku, koji podsjeća na NLO.
    • Altocumulus Lenticularis oblaci često se kreću u istom smeru kao i vetar u visokim slojevima atmosfere, što ih čini izuzetno stabilnima i izdržljivima.
    • Oblaci mogu imati različite boje, zavisno od ugla Sunčeve svetlosti, ali su obično beli ili sivi.
    • Kada se formiraju oblaci Altocumulus Lenticularis, to može ukazivati na prisutnost turbulencija u atmosferi.
    • Oblaci Altocumulus Lenticularis su ponekad nazivani “kapama” jer izgledaju kao kapuljača nad planinom.

Altocumulus Lenticularis

Altocumulus Undulatus” se odnosi na undulatus oblak koji pripada porodici oblaka “altocumulus”. Altocumulus oblaci se formiraju na visini od 2-7 kilometara i često se pojavljuju u grupama ili talasima. Oni su srednje visoki oblaci i često se vide na nebu u kombinaciji sa drugim tipovima oblaka.

Ac undulatus je oblak koji ima talasast oblik. Ovaj oblak je sličan altocumulus lenticularis oblaku, koji ima oblik NLO, ali se razlikuje po tome što ima talasasti oblik.

Obično se formira, kada se vlažan vazduh diže preko planinskog lanca ili preko drugih prepreka koje izazivaju turbulencije u atmosferi. Kada se vazduh uzdiže, dolazi do kondenzacije vlage, a oblaci se formiraju u talasastom obliku.

Ovaj oblak je obično beli ili sivi, a talasasti oblik može biti vrlo izražen ili slab. Ponekad se može pojaviti i u različitim bojama, poput narandžaste ili crvene, posebno pri izlasku ili zalasku sunca.

Altocumulus Undulatus

Altocumulus Duplicatus je meteorološki termin koji se odnosi na specifičnu vrstu oblaka, koji pripada porodici “altocumulus”. Ovaj oblak ima specifičnu formu, koja se sastoji od dva sloja oblaka, koji izgledaju kao da su izduženi i spojeni, što stvara efekat kao da je jedan sloj “dupliran”.

Ovaj oblak se formira na visini od oko 2-7 kilometara, a obično se javlja kada je atmosfera stabilna i mirna. Duplicatus oblaci se mogu formirati kada se vlažan vazduh diže preko planinskih lanaca ili drugih prepreka, koje izazivaju turbulencije u atmosferi. Kada se vazduh uzdiže, dolazi do kondenzacije vlage i formiranja oblaka u slojevima.

Duplicatus oblaci obično imaju boju sivkaste ili beličaste, a ponekad mogu biti praćeni drugim oblakom iz iste porodice, kao što su “altocumulus lenticularis” ili “altocumulus undulatus”. Oni se često pojavljuju u grupama i stvaraju efektan izgled na nebu.

Altocumulus Duplicatus

Altocumulus translucidus” je meteorološki termin koji se odnosi na vrstu oblaka koja pripada porodici “altocumulus”. “Translucidus” znači “providan” na latinskom jeziku, što se odnosi na karakterističan izgled ovog oblaka – on je providan, što znači da je moguće videti sunce ili mesec kroz njega.

Ovaj oblak se formira na visini od oko 2-7 kilometara, u atmosferi koja je stabilna i relativno mirna. Kao i drugi oblaci iz porodice “altocumulus”, “translucidus” oblaci se sastoje od sitnih kapljica vode ili kristala leda, koji su ravnomerno raspoređeni u atmosferi.

Ovaj oblak obično ima sivkastu ili beličastu boju, a često se pojavljuje u grupama ili u obliku pruga na nebu. Kada je sunce nisko na horizontu, ovaj oblak može stvoriti prekrasne boje na nebu, kao što su žuta, narandžasta i crvena.

“Translucidus” oblaci obično ukazuju na stabilne vremenske uslove, ali mogu ukazivati i na mogućnost promene vremena u bliskoj budućnosti. Na primer, ako se ovaj oblak pojavi u kombinaciji sa “altocumulus castellanus” ili “altocumulus floccus” oblakom, to može ukazivati na mogućnost promene vremena.

Altocumulus translucidus

Altocumulus perlucidus je vrsta oblaka koja pripada porodici “altocumulus”, a koja se karakteriše po svojoj providnosti i prozračnosti. “Perlucidus” znači “providan” ili “proziran” na latinskom jeziku, što opisuje karakteristike ovog oblaka.

Ovaj oblak se obično formira na visini od oko 2-7 kilometara, u atmosferi koja je stabilna i relativno mirna. Sastoji se od sitnih kapljica vode ili kristala leda, koji su ravnomerno raspoređeni u atmosferi. Oblak se sastoji od velikog broja tankih slojeva, koji su providni i omogućavaju da se sunce ili mesec vide kroz njih.

“Altocumulus perlucidus” se obično pojavljuje u jutarnjim ili večernjim satima, kada sunce osvetljava oblak sa bočne strane. Ovaj oblak često ima belu ili sivkastu boju, i može se pojaviti u grupama ili u obliku pruga na nebu.

Kao i drugi oblaci iz porodice “altocumulus”, “perlucidus” oblaci obično ukazuju na stabilne vremenske uslove. Međutim, ako se ovaj oblak pojavi u kombinaciji sa drugim vrstama oblaka, kao što su “altocumulus castellanus” ili “altocumulus floccus”, to može ukazivati na mogućnu promenu vremena.

Altocumulus perlucidus

Altocumulus opacus je vrsta oblaka koja se sastoji od slojeva vodenih kapljica ili ledenih kristala, i pripada porodici “altocumulus”. “Opacus” znači “zamagljen” ili “mutan” na latinskom jeziku, što opisuje izgled ovog oblaka.

Ovaj oblak se formira na visini od oko 2-7 kilometara, u atmosferi koja je stabilna i relativno mirna. Kada se oblak pojavi na nebu, obično ima sivkastu boju, i može se pojaviti u obliku pruga, grupa ili slojeva.

“Altocumulus opacus” je vrsta oblaka koja obično ukazuje na nestabilne vremenske uslove, a pojavljuje se pre olujnih nevremena. Kada se ovaj oblak pojavi na nebu, to može ukazivati na mogućnost padavina, grmljavine i jakih vetrova u bliskoj budućnosti.

Altocumulus opacus

Altocumulus virga je vrsta oblaka koja se sastoji od slojeva vodenih kapljica ili ledenih kristala, i pripada porodici “altocumulus”. “Virga” znači “kiša” ili “sneg” koji ne dotakne zemlju na latinskom jeziku, što opisuje karakteristike ovog oblaka.

Ovaj oblak se formira na visini od oko 2-7 kilometara, u atmosferi koja je relativno suva. Kada se oblak pojavi na nebu, obično ima sivkastu ili belu boju, i može se pojaviti u obliku pruga, grupa ili slojeva.

“Altocumulus virga” je vrsta oblaka koja obično ukazuje na vremenske uslove u kojima se mogu pojaviti kiša ili sneg. Kada se kapljice vode ili kristali leda u oblaku spuste na niže nivoe atmosfere, oni mogu ispariti pre nego što dosegnu zemlju, pa se kiša ili sneg ne javljaju. Zato se kaže da kiša ili sneg “virgaju” kada prolaze kroz ovaj oblak, a da ne dosegnu zemlju.

Međutim, kada se “virga” oblak pojavi u kombinaciji sa drugim vrstama oblaka, kao što su “nimbostratus” ili “cumulonimbus” oblaci, to može ukazivati na mogućnost padavina koje će doseći zemlju.

Altocumulus virga

Altocumulus arcus” ili jednostavno “arcus” je vrsta oblaka koja se sastoji od slojeva vodenih kapljica ili ledenih kristala, i pripada porodici “altocumulus”. “Arcus” je latinski izraz koji znači “luk”, a ovaj oblak je dobio ime po svom karakterističnom obliku luka.

Ovaj oblak se formira na visini od oko 2-7 kilometara, u atmosferi koja je relativno stabilna. Kada se oblak pojavi na nebu, obično ima sivkastu ili belu boju, i formira se u obliku luka koji se proteže na velike udaljenosti.

“Altocumulus arcus” je vrsta oblaka koja obično ukazuje na frontalne sisteme, tj. na jaku promenu vremena. On se obično formira na prednjoj strani fronta i najčešće se javlja pre olujnih nevremena. Arcus oblak je često praćen jakim vetrom, padavinama, i smanjenjem vidljivosti, što predstavlja opasnost za avijaciju i plovidbu.

Ovaj oblak može biti podeljen u dve kategorije: “roll arcus” i “shelf arcus”. “Roll arcus” se formira na prednjoj strani oluje, kada vazduh niz padinu spušta veliku količinu vlage koja se zatim hladi i kondenzuje, stvarajući horizontalnu liniju oblaka. Sa druge strane, “shelf arcus” se formira kada se topao vazduh podiže iznad hladnog vazduha na prednjoj strani oluje, što dovodi do stvaranja horizontalne linije oblaka.

Altocumulus arcus

Altocumulus Asperitas je relativno nova vrsta oblaka koja je priznata od strane Svetske meteorološke organizacije (WMO) tek 2017. godine. Naziv “asperitas” dolazi od latinskog izraza koji znači “gruboća” ili “divljanje”, što odgovara karakterističnom izgledu ovog oblaka koji podseća na talase na moru.

“Asperitas” se formira na relativno niskim visinama od oko 1-2 kilometara, i sastoji se od slojeva vodenih kapljica ili ledenih kristala. Karakterističan izgled oblaka duguje se svojoj složenoj strukturi koja stvara izgled nepravilnih, talasastih oblika na nebu. Ovaj oblak može biti sive ili tamne boje, sa izraženim senkama koje daju dojam dubine i trodimenzionalnosti.

“Asperitas” oblaci obično nastaju u atmosferi koja je nestabilna, sa mnogo turbulencija i vrtloženja vazduha. Često se formiraju na prednjoj strani oluje, kao posledica promena temperature i vlažnosti vazduha.

Ovaj oblak može biti popraćen i drugim vremenskim fenomenima kao što su grmljavinske oluje, jake kiše i vetrovi. Međutim, sam po sebi, “asperitas” ne predstavlja opasnost za javnost, ali je fascinantan za posmatranje i često privlači pažnju ljubitelja meteorologije i običnih ljudi.

Altocumulus Asperitas

Altocumulus Cavum je vrsta oblaka koja se karakteriše velikim, zaobljenim otvorom ili rupom u oblaku. Ova rupa može biti okrugla, eliptična ili u obliku polumeseca. “Cavum” se često formira u kombinaciji sa drugim vrstama oblaka, kao što su kumulonimbusi, cumulusi i stratusi.

Rupa u “cavum” oblaku formira se zbog padavina koje stvaraju vodenu težinu na određenim mestima oblaka. Voda koja se nalazi u ovim oblacima isparava, što stvara hladan vazduh koji se spušta prema dole i stvara rupu u oblaku.

Altocumulus Cavum